Kezdő lap » Megyei ellátás » KSZR » Szolgáltatás ismertetése
 
Közelítő szellemi tízpróba >>>
Online változat >>>

Szolgáltatás ismertetése

 
 
 
    A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) célja, hogy az 5000 főnél kisebb lakosságszámú településeken élők minőségi könyvtári szolgáltatásokhoz jussanak. A KSZR szolgáltatási szerződések kötésével teszi lehetővé, hogy központi pénzforrások felhasználásával a községi könyvtárak állományába rendszeresen kerüljön friss szak- és szépirodalom, folyóiratok, javuljanak a tárgyi feltételek. Az ellátó könyvtár a települések igényeinek megfelelően gondoskodik a szolgáltatást közvetítő munkatárs betanításáról, a folyamatos szakmai segítségről.
    A 2012. évi CLII. törvénnyel módosított, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény az önkormányzatok kötelező feladatává tette a helyi könyvtári ellátás biztosítását. Ennek egyik lehetséges módjaként a községi önkormányzatok szerződést köthettek a megyei könyvtárral a települések könyvtári ellátásának megszervezésére.
    Fejér megyében 2013 január óta 51 település csatlakozott a KSZR-hez. A szerződésben a települési önkormányzatok vállalták a könyvtári szolgáltató helyek működéséhez szükséges személyi/tárgyi/technológiai feltételek biztosítását. A Vörösmarty Mihály Könyvtár munkatársai pedig a rendelkezésére bocsátott, és csak erre a célra felhasználható állami támogatással - előzetes ismereteik, a helyszíni állapotfelmérések, a fenntartókkal, valamint a könyvtáros kollégákkal való egyeztetések alapján - megkezdték a szakmai munkát az érintett településeken.
 
A szerződésben vállaltak alapján az ellátó könyvtár legfontosabb feladatai a következők:
  • szakmai tanácsadás
  • dokumentumszolgáltatás letéti formában (könyvek, időszaki kiadványok, audiovizuális és elektronikus dokumentumok)
  • a könyvtári letéti állomány nyilvántartása, feltárása, gondozása, ennek keretében a beszerzett újdonságok nyilvántartásba vétele, elektronikus katalógusban való közzététele az interneten, állományellenőrzés elvégzése, szükség szerint kivonás az állományból
  • könyvtárközi kölcsönzés keretében az egyedi dokumentumokra vonatkozó kérések teljesítése, közvetítése
  • az olvasáskultúra fejlesztését támogató programok szervezése, az olvasás, a tanulás, a közösségi élet támogatása
  • a lakosság érdeklődésének megfelelő kulturális, közösségi, közművelődési rendezvények és egyéb programok szervezésének segítése
  • a könyvtári személyzet rendszeres képzése, továbbképzése
  • a könyvtári szolgáltatásokhoz szükséges informatikai eszközök, kis értékű tárgyi eszközök, szakmai és egyéb anyagok, nyomtatványok beszerzése.
 
 
A  2013. szeptember 30-i előadás anyaga:
KSZR Fejér megyében (19.4MB, KSZR-prezentacio.ppt)
 

Eseménynaptár

2024 Június
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!

Évfordulók

Fejér megyei személyiségek
2016 
 
 

Hírlevél

Név:
E-mail cím: