Kezdő lap » A könyvtár használata » Könyvtárközi kölcsönzés » BEIRATKOZOTT OLVASÓINKNAK
 
Közelítő szellemi tízpróba >>>
Online változat >>>

BEIRATKOZOTT OLVASÓINKNAK

Könyvtárunk az Oktatási és Kulturális Minisztérium által támogatott és felügyelete alá tartozó Országos Dokumentumellátási Rendszer tagja. Beiratkozott olvasóink számára könyvtárközi kölcsönzéssel biztosítjuk a gyűjteményünkből hiányzó dokumentumokat, betartva a kölcsönadó könyvtár feltételeit.

A kölcsönzés feltételei:

A szolgáltatást könyvtárunkba beiratkozott olvasóink vehetik igénybe, akik elfogadják könyvtárunk könyvtárközi kölcsönzési szabályzatát. Nem veszünk fel könyvtárközi kérést a könyvtárunk gyűjteményében hozzáférhető dokumentumokra. Az igényelt dokumentum használatának feltételeit (helyben használat vagy kölcsönzés), ill. a kölcsönzési határidőt a küldő könyvtár állapítja meg.

A kölcsönzés menete:

Könyvtárközi kérését a szolgáltatás kérőlapján kell indítani, amelyet a tájékoztató könyvtárostól igényelhet. A kérőlapon a mű valamennyi rendelkezésre álló adatát olvashatóan fel kell tüntetni. A kérőlap minél pontosabb és részletesebb kitöltése megkönnyíti a dokumentum azonosítását. A lapon pontos nevet, lakcímet, telefonszámot, e-mail címet kell megadni, így gyorsan tudjuk értesíteni, ha kérése megérkezik.
A teljesítési idő általában 1-2 hét.

A könyvtárközi kölcsönzés költségei:

• Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszerbe tartozó könyvtárak díjmentesen küldik el a kéréseket, azonban a visszaküldés költsége az igénybevevő olvasót terheli. A belföldről érkezett könyvek visszaküldésének költsége 1000 Ft, egyéb dokumentumok esetében a súly függvényében egyedi árat állapítunk meg a postai díjtáblázat figyelembevételével. A kérés indításakor a szolgáltatás kérőlapján nyilatkozni kell a térítési díj vállalásáról. A megérkezett dokumentum a térítési díj kifizetésével vehető át.

• Másolatkérés esetén a küldő könyvtár által megszabott árat kell kifizetni. Az elektronikus másolatért a könyvtárak általában nem kérnek térítési díjat, de felhasználhatóságát a szerzői jogi törvény szabályozza.

• Ha az idegen könyvtártól kapott könyv elvész vagy megrongálódik, annak térítési díját – amelyet a kölcsönadó intézmény állapít meg – a könyvtárhasználónak kell megfizetnie.

Magyarországon nem található dokumentumok esetében:

Ha magyarországi könyvtárban nem található meg a kért dokumentum, akkor az Országos Széchényi Könyvtár közvetítésével külföldről kérjük meg a keresett kiadványt. Ebben az esetben az eredeti dokumentum küldéséért 4500 Ft térítési díjat kell fizetni kötetenként, ehhez még hozzáadódik az Országos Széchényi Könyvtárba történő visszaküldés költsége. Másolatszolgáltatás esetén a küldő könyvtár díjtételei érvényesek + postaköltség. A külföldi fénymásolat ára elérheti a több ezer Ft-ot is. Fénymásolatkérést és külföldről való kérést nem tudunk visszamondani, teljesítésük esetén a díjat ki kell fizetni.
A teljesítési idő 1-2 hónap.

A kért mű megérkezik:

Ha a kért mű megérkezik, a kérőt azonnal értesítjük e-mailben vagy telefonon. A megérkezett dokumentum az 1000 Ft-os térítési díj kifizetése után a felnőtt könyvkölcsönző részlegből elvihető vagy az olvasóteremben használható. A könyv átvételét a kérőlapon az olvasó az aláírásával igazolja.
A kölcsönzés határidejét a küldő könyvtár határozza meg. Ez általában 3-4 hét, de előfordulhat rövidebb idő is. Ha a küldő könyvtár másként nem rendelkezik, a kölcsönzési határidő meghosszabbítható.

Elérhetőségeink:

E-mail:  torok.dora@vmmk.hu
Tel: 22/340-699
Déry Patrícia 

Eseménynaptár

2024 Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!

Évfordulók

Fejér megyei személyiségek
2016 
 
 

Hírlevél

Név:
E-mail cím: