Kezdő lap » A könyvtár használata » Könyvtárközi kölcsönzés » KÖNYVTÁRAKNAK
 
Közelítő szellemi tízpróba >>>
Online változat >>>

KÖNYVTÁRAKNAK

• Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer szolgáltató könyvtáraként a gyűjteményünkben levő dokumentumokat más könyvtárak felhasználói számára is hozzáférhetővé tesszük könyvtárközi kölcsönzéssel.

• A szolgáltatást bármely könyvtár igénybe veheti, ha betartja a könyvtárközi kölcsönzés feltételeit.

• Könyvtárunk teljes állományából kölcsönzünk, kivételt képeznek: ritka, védett állomány, olvasótermi és kézikönyvtári példányok. A nem kölcsönözhető dokumentumokról (néhány kivétellel: pl. muzeális anyagok esetében) fénymásolat kérhető.

• A folyóiratokat nem kölcsönözzünk, de tartalmukból fénymásolat kérhető. A/4-es oldal 20,- Ft, A/3-as oldal 40,- Ft. Maximum 10 oldalig elektronikusan díjmentesen küldünk másolatot.

• A kért dokumentumot lehetőség szerint már aznap csomagoljuk és legkésőbb másnap postázzuk. A dokumentumokat kizárólag könyvtárak címére postázzuk.

• Eredeti dokumentumok kölcsönzése díjtalan, a visszaküldés postaköltségét a kérő könyvtár fizeti.

• A könyvek kölcsönzési ideje 1 hónap, audiovizuális dokumentumok esetében 14 nap. A határidő kétszer meghosszabbítható, ha nincs előjegyzés a műre.

• Hosszabbítás kérhető e-mailben, illetve lehetőség van az online katalóguson keresztül is hosszabbítani a még nem lejárt határidejű műveket.

• A kölcsönzésben lévő művekre előjegyzés kérhető.

• A kérő könyvtár felelőssége az eredeti dokumentum épségben és időben történő visszaküldése. Ha a kapott könyv elvész vagy megrongálódik, annak térítési díját a kérő könyvtárnak kell megfizetnie vagy olvasójával megfizettetnie.

• Kérést fogadunk hagyományos kérőlapon, faxon, e-mail-ben, ODR-en illetve az online katalógusunkon keresztül. Egy hagyományos kérőlapon csak egy művet lehet kérni a mű valamennyi ismert adatát pontosan megjelölve. A kérőlapot géppel vagy olvasható kézírással kell kitölteni. Amennyiben a hagyományos kérőlapon küldött kérést nem tudjuk teljesíteni, továbbítjuk más könyvtárnak. E-mail üzenetben csak fénymásolásra vonatkozó kérést fogadunk. Minden üzenetben fel kell tüntetni a kérő könyvtár pontos nevét, címét. ODR-en keresztül történő kérés esetén a rendszer útmutatása szerint kell eljárni.

Könyvtárközi kérés az online katalógus segítségével:
A megfelelő rekord kikeresése után ellenőrizzék, hogy a könyvtárban létezik-e, illetve hozzáférhető-e a dokumentum. (Kattintás a példányra). Az adatbázis tartalmazza az Új könyvek című állománygyarapítási tanácsadóban 1964-1991 között ismertetett összes könyv leírását, ezért lehet olyan találat, amelynek nincs példánya állományunkban.
A kérés adatlapjának előhívásához kattintsanak a Könyvtárközi kérés szövegrészre. A küldemény postázása miatt fontos a rovatok pontos kitöltése. Használják ki a megjegyzés mezőt kiegészítő információk közlésére. (Pl.: Sürgős, meddig aktuális az előjegyzés, másolatban is kérik, csak bizonyos kiadást kérnek, stb.)

Hosszabbítás az online katalógus segítségével:
(A bejelentkezéshez szükséges azonosítót és jelszót kérésre elküldjük.) A „Partner könyvtár állapota” ablakba történő bejelentkezés után lehetőség van a még le nem járt határidejű kölcsönzések határidejének meghosszabbítására. Csak azon dokumentumok esetében van erre lehetőség, amelyek legfeljebb egyszer voltak hosszabbítva és amelyekre nincs előjegyzés. A következő kölcsönzési határidő dátuma az adott dokumentumra a hosszabbítás napjától és nem annak lejártától számítódik. Ha az egeret a hosszabbítás ikonra húzza, még a hosszabbítás előtt megtekintheti a következő határidőt.

Elérhetőségeink:

Vörösmarty Mihály Könyvtár
Cím: 8000 Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.

8001 Székesfehérvár, Pf: 65.

E-mail: torok.dora@vmmk.hu

Tel: 22/340-699
Kihal Zita, Török Gabriella

Eseménynaptár

2024 Július
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!

Évfordulók

Fejér megyei személyiségek
2016 
 
 

Hírlevél

Név:
E-mail cím: